DETAJL-JEKL-NOSILCA NADSTREEK---IDEJNA DETAJL-OGRAJA POSNETEK-STANJA-NA-TERENU SIDRANJE-VMESNE-LEGE-LIMANCI TEMELJ-STEBRA-KOZOLCA
preload image preload image

Veliko je govora o tem, ali naj pri stanovanjski hiši, in sicer v dnevno-bivalnih prostorih, uporabimo veliko zastekljenih površin ali ne. Na odločitev vpliva veliko dejavnikov, zares pomembna sta pa dva. Prvi je ta, da je objekt v veliki večini južno oziroma jugozahodno orientiran (dnevna soba, jedilnica, kuhinja), drugi pa, da je lega stanovanjske hiše v višjih predelih oziroma v višinskem pasu, ki nima veliko meglenih dni v letu. V kolikor sta ta dva pogoja izpolnjena je zasteklitev dobra in pametna odločitev.

Največji plus je veliko svetlobe, ki je v dnevnih prostorih nikoli ni preveč. Bivanje, tudi ob najbolj oblačnih dnevih, ni pod umetno svetlobo. Druga pomembna pridobitev pa je količina toplote v zimskem času, ki v sončnih dnevih zadostuje za ogrevanje skorajda celotne hiše. Iz prakse lahko rečemo, da tudi ob najbolj mrzlih in jasnih zimskih dnevih ogrevanja čez dan praktično ne potrebujemo. V naši stanovanjski hiši (fotografije na spletni strani) se ogrevamo samo s kaminsko pečjo na drva (10 kW ) in se temperatura čez noč v pritlični etaži nikoli ne spusti na manj kot 17°C. Večina se vas bo vprašala: Kaj pa izgube ob oblačnih in mrzlih obdobjih? Lahko povemo, da se izgubo toplote skozi steklene površine (dvojna ali še boljša trojna zasteklitev) v zelo hitrem času da nadoknadi z močnim grelnim telesom (v našem primeru kaminska peč na drva). Torej, ko zakurimo, se prostor zelo hitro segreje. V praksi je tako, da je ob jasnih zimskih dnevih preko noči več toplotnih izgub in čez dan več toplotnih dobitkov ter obratno pri oblačnih dnevih, kjer se temperatura ne spusti tako zelo pod ničlo.

Seveda so potrebni še nekateri drugi faktorji pri oblikovanju stanovanjskih stavb in razporeditvi notranjih prostorov, ki onemogočajo pregrevanje hkrati pa omogočajo cirkulacijo ter akumuliranje toplega zraka, vendar je to stvar nekaterega drugega gradbenega boba.

Opravičujem se za posplošeno razlago, vendar se v praksi dostikrat izkaže, da nam veliko manjših (ne tako pomembnih) dejstev le zamegli tiste bistvene stvari, ki dejansko vplivajo na našo končno odločitev ter kasneje na naše počutje in bivanje v predmetnih stavbah. Hkrati sem poskušal na enostaven in vsem razumljiv način razložiti in odgovoriti na nekaj bistvenih vprašanj  tovrstnega gradbenega problema.

 

MIJO, MIprojectbiro

kaminska pec